wtorek, 26 kwietnia 2011

Pieczeń prawie rzymska

Składniki:

0,5 kg mielonego wieprzowo-wołowe
2 pieczarki
1 mała papryka
1/4 puszki kukurydzy
1/4 puszki zielonego groszku
2 jajka ugotowane na twardo
4 plasterki boczku lub 1 mała kiełbasa
1 bułka
1 jajko
przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, oregano, bazylia, przyprawa do mielonego Prymat, papryka słodka i ostra, czosnek, 

Do takiej pieczeni właściwie można dodać wszystko, ja dodaję tak aby było kolorowo i składniki do siebie pasowały.  Mięso mielone doprawić do smaku, dodać do niego namoczoną wcześniej bułkę i surowe jajko. Dodać składniki, oprócz ugotowanego jajka  i wymieszać ręką. Boczek lub kiełbasę pokrojoną w plasterki wyłożyć na spód foremki. Pierwszą warstwę mięsa włożyć do foremki, po czym przekroić jajko na 4 części i położyć na mięso w foremce . Drugą warstwą mięsa przykryć jajka. Na wierzchu można posypać troszkę oregano i bazylią. Piec mięso w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około godzinę. 
Taka pieczeń jest pyszna na pieczywo, jak i można ją jeść samą obowiązkowo z sosem tatarskim.

Sos tatarski bardzo szybko się robi samemu oraz lepiej smakuje. 
Potrzebne są:
Marynowane pieczarki w occie 
ogórki konserwowe
majonez
jogurt naturalny
przyprawy: pieprz, tzatzyki

Pieczarki i ogórki, pokroić w drobną kosteczkę. Nie polecam iść na łatwiznę i robić ich w blenderze, wyjdzie miazga, a nie o to chodzi. Więc lepiej się pomęczyć. Dodać do pokrojonych warzyw majonez i jogurt w takiej ilości aby, był sos bardziej rzadszy, doprawić do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz