sobota, 23 kwietnia 2011

Sernik z masą kajmakową

Nie znam osoby która nie lubi sernika, więc musi być on na każde Święta, czy też imprezy okolicznościowe. Sernik można robić na tysiąc sposobów. Z brzoskwiniami, rodzynkami, na zimno, z makiem, kruszonką i by można tak wymieniać. Właściwie do sera można dodać wszystko. Ja tym razem zrobiłam sernik na herbatnikach betit-bery (be-be), a na wierzchu polałam go masą kajmakową orzechową. Wyszło pysznie.

Składniki:

2 kg sera mielonego w wiaderku np President
10 dag mąki ziemniaczanej
5 jajek
35 dag cukru
30 dag margaryny
łyżeczka cukru waniliowego
4 duże opakowania herbatników
1 puszka masy kajmakowej orzechowej
15 dag masła
płatki migdałów do posypania


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać połowę cukru. 
Żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i margaryną, na gładką masę, miksując dodawać ser i cukier waniliowy.
Mąkę ziemniaczaną przesypać przez sitko, dodać do żółtek i sera. Wymieszać i dodać ubite białko.

Formę na sernik wysmarować margaryną. Pokruszyć herbatniki, tak aby zakrywały cały spód blaszki.
Wymieszany ser, wylać na blaszkę. Piec około 40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Gdy sernik już się piecze, przygotować masę na górę sernika tj. masę kajmakową wymieszać z masłem. Nie rozpuszczać jej. Po prostu wymieszać ją na gładką masę.

Gdy sernik już się lekko u góry zarumieni, wyjąć z piekarnika i rozsmarować masę na górę sernika, posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut na zmniejszonej temperaturze około 150 stopni.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz