środa, 13 kwietnia 2011

Aksamitny koktajl bananowy

Składniki (2 porcje):

3 banany
2 szklanki mleka
250 ml śmietany 30 %
3-4 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu

Banany pokroić w plasterki. Wrzucić do miski, zalać mlekiem i śmietaną. Wycisnąć sok z cytryny (uwaga na pestki). Sok z cytryny jest konieczny, aby koktajl nie ściemniał. Zmiksować wszystko. Dosypać cukru do smaku i znowu zmiksować. Przelać do wysokich szklanek, na wierzch posypać cynamonem (niestety skończył mi się). Schłodzić w lodówce minimum 20 minut i podawać schłodzone.



Pychota, można dodać do koktajlu truskawki lub maliny.  

1 komentarz:

  1. Pyszny koktajl! Stał się popisowym deserem mojego dziecka. Nie dodajemy tylko śmietany - nie wpływa to znacząco na jego smak (ale zdecydowanie na kaloryczność)...

    OdpowiedzUsuń