środa, 6 kwietnia 2011

Porady babci, mamy i moje cz. I

Wszystkim Paniom domu, nie tylko tym najmłodszym, często zdarzają się przykre niespodzianki. A to coś się przypaliło, coś wylało tworząc plamę, coś straciło świeżość, a coś blask i fason. Tu buszują mole, tu zagnieździły się mrówki, tu zaś korniki zjadają korniki. I co z tym zrobić?
Co z tym zrobić?... po prostu poszukać rady.

Zioła odstraszą szkodniki.
Do szafek, w których trzyma się mąkę, kaszę, ryż i makarony, włóżyć kilka liści laurowych lub goździków. Mole kuchenne, wołki zbożowe i inne szkodniki nie lubią tych zapachów.

Kieliszki będą lśnić
Jeśli umyje się je w ciepłej wodzie z dodatkiem miałkiej soli (2 łyżki soli na litr wody). Po umyciu wypłukać szkło w zimnej wodzie z octem (5-6 łyżek octu na 3 litry wody).

Srebro
Srebra nie wolno czyścić metalową watą. Nie używać do ich czyszczenia past czy proszków kuchennych. gdy ściemnieją od siarki zawartej w powietrzu, należy oczyścić je papką z pasty dozębów i denaturatu, a potem wypolerować flanelką. Aby lśniące srebra nie matowały, nie ciemniały, nie dostawały plam, należy je przechowywać w suchym miejscu zawiniete ściśle aluminową folią.

Sałatka nabierze aromatu
Jeśli tuż przez podaniem posypie się ją odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. ten, który został zmielony kilka tygodni wcześniej, niemal całkowicie stracił swój niezwykły zapach i smak.

Sposób na czerstwe pieczywo
Jeżeli kupiło się za dużo chleba i sczerstwiał, należy posmarować bochenek wodą, owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 5 minut. Będzie smakował jak przyniesiony prosto z piekarni. Można także wysuszyć chleb, zetrzeć go na tarce i panierować nim mięso.
Czerstwe drożdzówki odzyskają świeżość w podobny sposób, z tym, że trzeba je zanurzyć na sekundę w mleku i włożyć do piekarnika bez folii.

Przesolone potrawy
  • gotowane warzywa zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, po czym odcedzić
  • gotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i roztrzepanym w nim żółtkiem na piure
  • zupę i duszone mięso da się uratować, dodając pokrojony na plasterki surowy ziemniak. Zagotować z nim potrawę, zostawić na kilkanaście minut, a następnie wyjąć. Ziemniak wchłonie nadmiar soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz