piątek, 8 kwietnia 2011

Porady babci, mamy i moje cz. II

Budyń się nie przypali

Budyń nie przywrze do dna garnka, jeśli przed gotowaniem, wysmaruje się je masłem. Natomiast, aby uniknąć przypalaniamleka do budyniu, przed wlaniem go do garnka skropić dno zimną wodą. Można też wsypać połowę potrzebnego do budyniucukru na spód garnka, wlać mleko i nie mieszając, zagotować. Cukier rozpuszczony w mleku uchroni je przed przypaleniem.


Śmietana lepiej się ubije

Śmietana musi być gęsta, z zawartością tłuszczu nie mniejszą niż 30 % i nie większą niż 36 %. Bardzo ważne, by była dobrze schłodzona. Kilka godzin przed ubijaniem najlepiej schłodzić też naczynie, w którym będzie ubijana i trzepaczki. Pomożedodanie w trakcie ubijania kilku kropel soku z cutryny i cukru pudru, zamiast zwykłego cukru (czubata łyżka na 200 ml śmietany).


Galaretka dobrze się zetnie

Aby galaretka szybciej tężała, należy ją rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu. Jeśli robi się ją z mrożonymi owocami, po wystudzeniu dodać owoce bez rozmrażania. Płyn błyskawicznie się zetnie, a owoce nie rozmiękną. Nie jest wskazane dodawanie świeżych ananasów, kiwi i papai. Zawierają enzymy uniemożliwiające tężenie galaretki. Trzeba je najpierw obgotować lub lekko obsmażyć.

Mielona kawa do sosu

Szczypta świeżo zmielonej aromatycznej kawy dodana do sosu z pieczeni sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty.


Rumiana i chrupiąca skórka

Pieczeń będzie miała ładną chrupiącą skórkę, jeśli w trakcie pieczenia poleje się ją kilka razy piwem lub na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika posamruje się cieniutko płynnym miodem spadziowym lub wielokwiatowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz