- 7 kotletów schabowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek natki pietruszki
- papryka żółta i czerwona
- ser żółty
- żelatyna na 1 litr płynu
- 20 dkg pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- przyprawy : pieprz, kucharek czerwony (smak lata)
Pieczarki umyć i poszatkować, cebulę pociąć w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce masła do odparowania soku, przyprawić do smaku. Paprykę i ser pokroić w paski.
Kotlety rozbić bardzo cienko, obsypać kucharkiem i pieprzem
Posypać pociętą natką pietruszkiUkładać na kotletach - na przemian ser żółty i papryki, za 1 serkiem i papryką położyć po łyżeczce pieczarek.
Delikatnie zwinąć w ciasny rulon (nie podwijać brzegów), można spiąć wykałaczką.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, zagotować 0,8 litra wody z jedną kostką rosołową,
Wymieszać z żelatyną i odstawić do wystygnięcia.
Wyjąć i osuszyć obsmażone rulony schabowe, kroić je w ukośne plasterki ( potrzebny ostry nóż) i układać na półmisku, na środku położyć przekrojone jajka, wszystko ładnie udekorować i powoli zalewać zimną galaretką.
Pięknie wyglądaj .Zrobiłam,bardzo proste danie ,szybko robi się a smakuje bosko, goście wniebowzięci. Polecam wszystkim ,którzy chcą zabłysnąć przed gośćmi.
OdpowiedzUsuńA czy te rulony przed obsmazeniem obtoczyć w jajkach w mące lub w bułce ?
OdpowiedzUsuń