środa, 11 maja 2011

Roladki schabowe w galarecie

Składniki:

- 7 kotletów schabowych
- 4 jajka ugotowane na twardo

- pęczek natki pietruszki
- papryka  żółta i czerwona
- ser żółty
- żelatyna na 1 litr płynu
- 20 dkg pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- przyprawy : pieprz, kucharek czerwony (smak lata)

 Pieczarki  umyć i poszatkować, cebulę pociąć w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce masła do odparowania soku, przyprawić do smaku. Paprykę i ser pokroić w paski.






Kotlety rozbić bardzo cienko, obsypać kucharkiem i pieprzem 
Posypać pociętą natką pietruszki









Układać na kotletach - na przemian ser żółty i papryki, za 1 serkiem i papryką położyć po łyżeczce pieczarek.




 


Delikatnie zwinąć w ciasny rulon (nie podwijać brzegów), można spiąć wykałaczką.



 

Rulony posypać troszkę kucharkiem i obsmażyć na patelni ( nie spalić ), patelnie nakryć pokrywą i podusić ok. 15 min







Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, zagotować 0,8 litra wody z jedną kostką rosołową,
Wymieszać z żelatyną i odstawić do wystygnięcia.
Wyjąć i osuszyć obsmażone rulony schabowe, kroić je w  ukośne plasterki ( potrzebny ostry nóż) i układać na półmisku, na środku położyć przekrojone jajka, wszystko ładnie udekorować i powoli zalewać zimną galaretką.



2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądaj .Zrobiłam,bardzo proste danie ,szybko robi się a smakuje bosko, goście wniebowzięci. Polecam wszystkim ,którzy chcą zabłysnąć przed gośćmi.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy te rulony przed obsmazeniem obtoczyć w jajkach w mące lub w bułce ?

    OdpowiedzUsuń