poniedziałek, 2 maja 2011

Brokuły w twarożku

Składniki:

- 1 brokuł
-500 ml śmietany kremówki
-100 g twarożku 3 krotnie mielony
-1/2 opakowania twarożku o smaku czosnkowym
- przyprawy :sól , pieprz ,
-kostka rosołowa
-żelatyna (20 g na litr )



Formę keksową wykładamy folią spożywczą zostawiając dłuższe końce.
Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do gotującej się wody z kostką rosołową i gotujemy   5 minut. Wyławiamy różyczki, przekładamy do sitka i obficie przelać zimną wodą. 





Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i pieprzu , dodajemy oba twarożki i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i jak napęcznieje, rozpuścić malutką ilością gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy twarożkowo - śmietanowej , bardzo energicznie mieszając, aby się ładnie równomiernie rozprowadziła . Do formy przekładamy 1/3 masy. Układamy brokuły ciasno jeden obok drugiego , różyczką do dołu, po bokach ułożyłam rządki kukurydzy ( ale to wychodzi za blade, lepsza jest marchewka obgotowana i przycięta w słupki kwadraciki lub paseczki czerwonej papryki ). 



Napełnić formę resztą masy, kilka razy puknąć całością o blat aby wypuścić powietrze, zakryć końcami foli i zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyjąć na deskę , pokroić na plasterki , które  potem ułożyć na półmisku, obok ułożyć plastry pomidorów ,całość obsypać roztartym oregano. 


Smakuje jak mozarella . Jeżeli na raz jest za dużo można część owinąć folią i zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz