poniedziałek, 9 maja 2011

Porady babci, mamy i moje cz. III

Dużo bakalii - więcej drożdży
Gdy dodamy do ciasta drożdżowego więcej bakalii, należy użyć nieco więcej drożdży. Bakalie są ciężkie i przy małej ilości drożdży babka mogłaby nie wyrosnąć. Umyte i dobrze osączone bakalie należy dodać dopiero pod koniec wyrabianie ciesta.

Sos pomidorowy będzie mniej kwaśny
Jeżeli doda się do niego kilka łyżek utartej na drobnej tarce marchwi i chwilę razem podusi. Marchew dodatkowo zagęści sos, nie trzeba więc dodatkowo zaprawiać go mąką.

Przypalone duszone mięso
Da się bez problemu uratować. Wystraczy przełożyć ostrożnie potrawę do innego garnka, odrzucając kawałki z samego dna. Do potrawy należy dolać nieco wody i odrobinę ostrej mielonej papryki, która zabije smak spalenizny.

Mielona kawa do sosu
Szczypta świeżo zmielonej aromatycznej kawy dodana do sosu z pieczeni sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty.

Rumiana i chrupiaca skórka
Pieczeń będzie miała ładną chrupiacą skórkę, jeśli w trakcie pieczenia poleje się ją kilka razy piwem lub na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika posmaruje się ją cieniutko płynnym miodem spadziowym lub wielokwiatowym.

Przyjemny zapach w kuchni
Zamiast stosować różne aerozole, można zagotować na wolnym ogniu trochę wody z dodatkiem goździków i cynamonu. Nie tylko napełnią kuchnię silnym korzennym aromatem, ale też zneutralizują nieprzyjemne zapachy, np. po smażeniu cebuli lub ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz