środa, 4 maja 2011

Jajka faszerowane CHIŃCZYKI

Składniki:

-4 jajka
-pieczarki
-cebula
-łyżka masła
-sól , pieprz
-ogórek zielony
-4 plastry szynki
-natka pietruszki , szczypiorek
-8 goździków

Pieczarki i cebulę pokroić drobno, następnie przesmażyć na łyżce masła, dodając przyprawy . Z ogórka odciąć 4 grube plastry ( ok. 3 cm każdy ), w każdym wydrążyć małe wgłębienie. Jajka ugotować na twardo, obrać, jajkom odciąć wierzchy, wyjąć delikatnie żółtka. Pieczarki z żółtkami zmiksować, doprawić do smaku i farszem napełnić  jajka. Z goździków zrobić oczy, buźkę zrobić z marchewki, ustawić na ogórkach.W farsz włożyć natkę pietruszki (będą jako włosy ), szynkę naciąć do połowy i zwinąć, w środek dając szczypiorek. Ustawić na półmisku, który udekorować, ja położyłam paprykę konserwową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz