niedziela, 5 czerwca 2011

Parówki w cieście farncuskim

A na wieczorną przekąskę proponuję parówki z farszem w cieście francuskim.
Robi się je szybko, nadają sie nie tylko na kolację ale i na piknik, jak i na spotkania towarzyskie. Znikają równie szybko jak ciasto.

Składniki:

- gotowe ciasto francuskie (można kupić w  większym  sklepie spożywczym)
- 8 parówek
- 300 g pieczarek
- 1 papryka świeża
- 1 cebula


Najlepiej na początku przygotopwać farsz. Czyli pieczarki, paprykę i cebulę pokroić i lekko udusić w garnku na maśle. Doprawić wg swoje gustu na ostro lub delikatnie. Przełożyć do miseczki do ostygnięcia.

Ciasto francuskie, rozwałkować tak aby zmieściły się 4 parówki, jednak nie może być za cienko.
Rozwałkowane ciasto przesmarować kechupem, ułożyć parówki i nałożyć farsz (tak jak na zdjęciu).




Zwinąć parówki w rulon, poukładać na wysmarowanej blaszce aby nie przywarły. Posmarować je rozbełtanym żóltkiem, aby nadać im złocisty kolor. Na wierzchu posypać suszoną cebulką i papryką.




Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni około 15 do 20 minut.  Najlepiej podawać na ciepło jednak na zimno równie dobrze smakują.
Smacznego.




2 komentarze: