Bruschetta czyli typowa przekąska pochodząca z Włoch. Jest to typowa grzanka najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków.
A ja zrobiłam z papryką i pomidorami. Jest to fajny pomysł na wieczorną przekąskę.
Składniki:
- 1 bagietka
- 2 łyżki oliwy
- 1 zielona papryka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazyli lub łyżeczka świeżej posiekanej
- 1,5 szklanki startego żółtego sera
- tymianek
- papryka ostra
- sól, pieprz
Bagietkę poprzekrawać i na suchej patelni podpiec na grzanki. Wyjąć. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać, włożyć posiekaną zieloną paprykę, cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać drobno pokrojone pomidory bez zalewy, sól i pieprz. Dusić na dużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać żółty ser, wymieszać, doprawić przyprawami ziołowymi i rozsmarować masę na grzankach. Można jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku i dodać na wierzch sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz