poniedziałek, 27 czerwca 2011

Bruschetta z papryką i pomidorami

Bruschetta czyli typowa przekąska pochodząca z Włoch. Jest to typowa grzanka najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków.
A ja zrobiłam z papryką i pomidorami. Jest to fajny pomysł na wieczorną przekąskę.




Składniki:

  • 1 bagietka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 zielona papryka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazyli lub łyżeczka świeżej posiekanej
  • 1,5 szklanki startego żółtego sera
  • tymianek
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
Bagietkę poprzekrawać i na suchej patelni podpiec na grzanki. Wyjąć. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać, włożyć posiekaną zieloną paprykę, cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać drobno pokrojone pomidory bez zalewy, sól  i pieprz. Dusić na dużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać żółty ser, wymieszać, doprawić przyprawami ziołowymi i rozsmarować masę na grzankach. Można jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku i dodać na wierzch sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz