sobota, 25 czerwca 2011

Kurczak w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami

Właśnie przeglądałam aparat i znalazłam jeszcze kilka potraw, których nie wpisałam do mojej elektronicznej książki kucharskiej.
Jednym z tych przepisów jest kurczak w pomarańczach słodko - pikantny z pieczonymi ziemniaczkami. Przepis ten dostałam od kuzynki, ale trochę go zmodyfikowałam, aby nie był tak słodki. Nie przepadam za słodkim mięsem. Dla mnie słodkie jedynie może być ciasto, jednak mięsa wolę pikantniejsze. Kurczak wychodzi naprawdę znakomicie, jest idealny na romantyczne kolacje we dwoje, do tego butelka białego półwytrawnego wina i kolacja idealna.

Składniki:

- 4 udka z kurczaka
- jedna pomarańcza
- 3 ziemniaki (najlepiej młode)
- przyprawy jak na zdjęciu oraz papryka mielona ostra, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ziemniaków



Powiem od razu, że ten przepis jest troszkę pracochłonny. Najlepiej zacząć robić już rano, namoczyć go w marynacie, a popołudniu zrobić resztę.
A więc marynata:
Wymieszać pół opakowania jogurtu z sosami słodko - pikantnym sosem chili oraz z sosem chili z cytryną. Dodać do tego konfiturę pomarańczową, papryczki piri piri, lub jak kto woli połowę świeżej papryczki chili. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz  pieprzem młotkowanym z kolendrą (lub innymi przyprawami wg gustu).



Tak przygotowaną marynatą wysmarować dokładnie udka kurczaka i przekładać w misce plastarami pomarańcza. Przykryć folią i wstawić do lodówki.









Po 3-4 godzinach wyjąć z lodówki kurczaka. Przygotować większą patelnię najlepiej grillową, rozgrzać patelnię oliwą. Przygotować konfiturę pomarańczową oraz zieloną pastę curry.

Na rozgrzaną patelnię włożyć 2 udka kurczaka, przesmarować jedną stronę (którą kładziemy na patelnię) pastą curry, po czterech minutach przewrócić udka i przesmarować konfiturą pomarańczową. I tak na zmianę przewracać oraz przesmarować. W taki sposób smak bardziej przejdzie, można kurczaka posypać troszkę przyprawą do kurczaka oraz papryką mieloną ostrą po stronie curry, wtedy nie będzie taki słodki i nada kolor.












Między czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Gotować je przez około 7 minut. Obrać i pokroić w talarki.
Przysmażonego kurczaka ułożyć na blaszce na około blaszki ułożyć ziemniaki oraz kilka plastrów pomarańcza. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.


Wołożyć do piekarnika do temperatury 180 piec około 30 minut.

Potrawa jest tak jak wspomniałam wcześniej pracochłonna, jednak warta zrobienia. Efekt końcowy wynagradza ciężką pracę.
Smacznego i miłego wieczoru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz