sobota, 19 marca 2011

Tagiatelle z krewetkami w kremowym sosie pomidorowym

Dziś na obiad proponuję owoce morza. Doczytałam się dziś, że jest Międzynarodowy Dzień Wędkarza, a więc można coś zrobić z okazji tego dnia rybnego. Ale ryba to zazwyczaj w naszych polskich domach jest co piątek, więc polecami dziś krewetki. Jednak nie wszyscy przepadają za nimi ale krewetki naprawdę są smaczne, jeśli są dobrze zrobione oczywiście. Znam bardzo prosty sposób ich przyrządzenia i udaje się zawsze. Więc trzeba przygotować:

5 gniazd makaronu tagiatelle (czyli grube wstążki)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 czerwonej papryki, posiekanej w drobną kostkę
125 ml gęstego przecieru pomidorowego
60 ml białego wina
12 mrożoneych krewetek tygrysich (bez pancerzy, ale z ogonkami)
50 ml śmietanki kremówki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 łyżek posiekanej natki pietruszki

Składniki są podane na dwie osoby.

Wykonanie:

Krewetki umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać czosnek i paprykę. Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu, aż czosenk zacznie lekko się rumienić. Wtedy dodać przecier pomidorowy i wlać wino. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie gotować makaron w osolonej wodzie, przez około 10 minut, odsączyć jak będzie al dente (czyli musi być lekko twardawy)
Na patelnię z sosem włożyć delikatnie oprószone solą krewetki, gotować na średnim ogniu po 1 minucie z każdej strony.


Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i mieszjąc gotować przez 15 sekund. Na patelnię z krewetkami włożyć makaron, wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Zaraz podawać.


Smaczenego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz