Składniki:
torebka ryżu preparowanego
20 dag masła lub margaryny
30 dag cukierków irysów lub toffi - ja dałam masę kajmakową około 6 łyżek
4 łyżki kakao lub 5 dag czekolady
oliwa do posmarowania blachy lub papier do ciasta
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do dekoracji
W rondlu stopić tłuszcz, wsypać połamane i pokruszone cukierki (lub masę kajmakową) oraz kakao lub czekoladę. Mieszając, ogrzewać na małym ogniu (najlepiej postawić rondel na płytce). Gdy składniki dokładnie się połączą, wsypać ryż. Wymieszać i wylać masę na formę, posmarowaną lub wyłożoną pergaminem do pieczenia.
Odstawić masę na kilka godzin w chłodne miejsce, by steżała, po czym uformować kulki.
Roztopić polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W roztopionej polewie zanużyc ryżowe kulki i posypać je wiórkami kokosowymi.
I gotowe smaczne i bardzo proste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz