A dziś na niedzielę, proponuję ciasto drożdżowe z jabłkami.
Składniki:
- CIASTO
- 1 kg mąki (dobrej)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- około 5 dag drożdży
- około 2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 2 - 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 jabłka
- cynamon
- KRUSZONKA
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki margaryny
W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę, ułożyć pokrojone w półksiężyce jabłka, posypać lekko cynamonem i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę, wymieszcać w misce, aż zacznie się kruszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz