niedziela, 3 kwietnia 2011

Placek drożdżowy z jabłkami

Zaniedbałam mój bloog, jakoś tak brakuje czasu. Przyszła wiosna i aż się prosi o wiosenne porządki. Więc nawet brak czasu aby usiąść do komputera i wpisać co było dziś na obiad. No ale obiecuję, że się poprawię.

A dziś na niedzielę, proponuję ciasto drożdżowe z jabłkami.

Składniki:

  • CIASTO
  • 1 kg mąki (dobrej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • około 5 dag drożdży
  • około 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • cynamon
     
  • KRUSZONKA
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki margaryny

W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę, ułożyć pokrojone w półksiężyce jabłka, posypać lekko cynamonem i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę, wymieszcać w misce, aż zacznie się kruszyć.


Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180
stopni C.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz