Składniki:
125 g masła
100 g cukru
2 jajka
1/4 szklanki miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki mleka
300 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, daktyle, brzoskwinie)
1 łyżeczka alkoholu
Bakalie wsypać do miski i zalać gorącą wodą z alkoholem. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
W misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać po 1 jajku, następnie miód.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Przesiać przez sitko.
Do utartego masła dodawać na przemian suche składniki i mleko. Wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Bakalie odsączyć na sicie. Do masy dodać bakalie. Wymieszać łyżką. Wlać do formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz