niedziela, 1 maja 2011

Tort PIŁKA

Co prawda nie jest to mój przepis, lecz mojej mamy. Jednak pozwoliła go umieścić. Zrobiła ten tort na urodziny wnuka, wyszło super, smakowało jeszcze lepiej. Właściwie nie jest trudny, jednak pracochłonny. Ale efekt jest rewelacyjny. Na pewno zaskoczy gości i nie uwierzą, że można zrobić samemu taki tort. U nas większość myślała, że to z cukierni jest.

Składniki:

MASA:

         1 rolada biała
         1 rolada ciemna – kakaowa
         1 serek mascarpone ( 250 g )
         200 g serka homogenizowanego naturalnego
         500 ml śmietany kremówki 36%
         5 łyżek cukru pudru
         1,5 łyżeczki żelatyny
         3 galaretki (żółta, czerwona, zielona )

ROLADA:
         4 jajka
         100 g cukru pudru
         5 łyżek mąki
-     1 łyżka mąki ziemniaczanej
         1 łyżeczka proszku do pieczenia
         4 łyżki kakao dodać do rolady ciemnej

 
Przygotowanie rolady :

Białka ubić na sztywno z cukrem . Delikatnie wymieszać z żółtkami . Następnie połączyć z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia ( mąki i proszek przesiane przez sitko ). ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko rozsmarować – wyrównać . Piec 10 minut w temperaturze  200°C .
Tak samo postąpić mieszając roladę ciemną – tylko dodać kakao.

Przygotowanie masy :

Galaretki rozpuścić w połowie potrzebnej wody, wylać do płaskich naczyń , pozostawić do zastygnięcia , następnie pokroić w kostkę.


Serki wymieszać z częścią cukru, śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru , połączyć to razem , dodać pokrojone galaretki.

Żelatynę namoczyć w odrobinie wody zimnej, jak napęcznieje rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej ( pojemnik z żelatyną wstawić do gorącej wody i ogrzewać aż rozpuści się), szybciej jest rozpuścić dolewając gorącej wody troszeczkę do żelatyny napęczniałej i wymieszać szybko.
Mieszając masę wlewać rozpuszczoną żelatynę , żeby nie powstały grudki.


Wykonanie piłki :

Miską zrobić odcisk na roladzie ciemnej ( będzie to spód piłki) , następnie wyciąć, najlepiej radełkiem do pizzy ( nie ma brzegów postrzępionych ).



Miskę wyłożyć folią spożywczą , pozostawiając dłuższe brzegi.
Wyciąć z rolady jasnej 8 sześciokątów.
Wyciąć z rolady ciemnej 6 pięciokątów.








Na środku miski położyć pięciokąt i do niego dokładać jasne sześciokąty, potem naprzemiennie pięciokąty z sześciokątami, żeby wyszła piłka . Mocno docisnąć do siebie.







Do tak wyłożonej miski wlać masę, całość przykryć wyciętym wcześniej krążkiem, docisnąć – można lekko stuknąć miską ,żeby wyszło powietrze. Zakryć folią , wstawić do lodówki , na około godzinkę.
Przy wyjmowaniu odchylić folię , przyłożyć talerz i obracając miskę do góry nogami ,wyjąć piłkę, zdjąć folię i gotowe.





 Tutaj niczym nie było malowane, tylko przy układaniu w misce, kłaść tak aby lśniąca strona rolady pięciokątów i sześciokątów była na zewnątrz.


Jeżeli zostanie masa można zrobić ciasteczka typu markizy lub włożyć do  małych miseczek i dodać podłużny biszkopcik, też jest pyszne.
Dzieciaki, a także dorośli będą zachwyceni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz